Pavel Durov Kimdir ?

 📎 Geçtiğimiz günlerde (7 Ocak) WhatsApp, gizlilik ilkesi değişimi bildirisiyle birlikte kullanıcılarının kişisel verilerini Facebook'a açık edebileceğini belirtti. Buna tepki gösteren birçok kullanıcı alternatif bir iletişim platformu olan Telegram'ı denemeye karar verdi. Bu durum neredeyse bir sanal kavimler göçü etkisi oluşturdu ve Telegram, Google Play'de en çok indirilen mesajlaşma uygulamalarında WhatsApp'ı geride bıraktı (gün içerisindeki indirme sayısı).

Telegram'ın kurucusu Durov oluşan durumu şu şekilde yorumladı:

 “Milyonlarca insan WhatsApp’ın kurallarındaki son değişiklikler nedeniyle kızgın. Söylediklerine göre güncellenmiş kurallar çerçevesinde kullanıcılar kişisel bilgilerinin tümünün Facebook’un reklam sistemine aktarımını kabul etmek mecburiyetinde. Bu sebeple WhatsApp kullanıcılarının birkaç yıldır süren Telegram’a kaçışının hızlanmış olmasında şaşılacak bir şey yok.”

Pavel Durov Kimdir ?

Pavel Durov, 10 ekim 1984'te Rusya'nın St. Peterburg şehrinde doğdu fakat babasının işi nedeniyle çocukluğunun büyük bir bölümünü İtalya'da geçirdi. Orta okulu İtalya'da, lise ve üniversite eğitimini Rusya'da tamamladı.

Yazılım ve programlamaya çok küçük yaşlarda ilgi duymuş, programlama bilgisini de ilk olarak okulun internet sitesinin "hoş geldiniz" sayfasını değiştirip sevmediği öğretmeni hakkında alaycı ifadeler yazarak göstermiştir.

Durov, 22 yaşında üniversiteyi bitirdikten sonra kendisi gibi yazılım ve programlama üzerine çalışan abisiyle birlikte 2006 yılında Facebook ile benzer şekilde çalışan Rus sitesi VKontakte'yi (VK) kurmuşlardır. İlerleyen yıllarda oldukça popüler olan bu sosyal ağ şu an 350 milyon üyeye sahiptir.

VK, yüksek kitlelere ulaşınca Rusya'da 2011 yılında insanlar VK platformu ile Vladimir Putin ile ilgili protestolar organize etmeye başladılar. Zamanla protestolar çok büyük kitlelere ulaştı ve Sovyetlerden sonra yaşanan en büyük protestolardan biri haline geldi.

Bunun üzerine Rusya hükümeti Durov'dan bu protestoları yapanların hesaplarını etkisiz hale getirmesini ister fakat Durov, siyasilerin bu isteğine olumsuz cevap verir ve Putin başkanlığındaki hükümetin kontrol taleplerine karşı mavi kapüşonlu bir köpek paylaşımı yapar (zamanla dijital direnç fikrinin bir ikonu haline gelen köpek için Telegram'da Resistance Dog adında özel bir çıkartma paketi yapılmıştır).

Diğer mesajlaşma uygulamalarının işleyişinin “berbat” olduğunu düşünen Durov, yeni bir mesajlaşma uygulaması oluşturmaya karar verir ve 2013 yılında Telegram'ı kurar. Resmi sayılara göre Telegram'ın 500 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor ve bu sayı WhatsApp'ın gizlilik ilkesi değişimi etkisine bağlı olarak hızla artacak gibi görünüyor.

2011 protestolarından sonra 2014 yılındaki Ukrayna olaylarında da Rus hükümetinin kendisinden Ukraynalı VK kullanıcılarının verilerini istemesine olumsuz yanıt veren Durov'un, bu olay üzerine Rus hükümetine yakınlığıyla bilinen yatırımcısı Mail.ru'yla da arası bozuluyor ve VK'nın kontrolünü kaybetmeye başlıyor. Siyasilere karşı aldığı tavrın bedeli olarak Durov, kendi şirketinden uzaklaştırılıyor ve Putin'in yandaşları VK'yı devralıyorlar. Durov ise kalan hisseleri satarak Rusya'dan kaçmak zorunda kalıyor.

2014 yılında Karayip Ada Devletlerinden olan St. Kitts and Levis vatandaşlığı alan Durov, Putin muhaliflerinin en büyük kahramanı olarak anılıyor ve her yerde Putin ile dalga geçmeye devam ediyor. Durov, Amerika ve İngiltere'de yaptığı çalışmalardan sonra sık sık yer değiştirmektedir ve kamuya açık etkinliklere katılmayıp medyaya herhangi bir bilgi vermemekte diğer insanlarla da Telegram aracılığıyla iletişim kurmaktadır.

Kişisel mal varlığının 3,4 milyar ABD doları olduğu tahmin edilen Durov'un Telegram'ı geliştirmek için sermaye harcadığını fakat henüz Telegram'dan elde ettiği kesin bir kazancının olmadığı tahmin ediliyor (reklam satan diğer uygulamalar kadar olmasa da belirli bir kazancı vardır).

Durov'un, bir başka kaçak bilişimci Edward Snowden'e sempati duyduğu ve 2013 yılında VK'nın geliştirilmesi için kendisine iş teklif ettiği söyleniyor.

Edward Snowden: Yazdığı Sistem Hatası kitabında, ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) tüm dünyada internet hesaplarını ve telefon kayıtlarını izlediği ve depoladığını, "bu tür şeyleri yapan bir toplumda yaşamak istemiyorum. Yaptığım ve söylediğim her şeyin kaydedildiği bir dünyada yaşamak istemiyorum. Bu, desteklemek ya da altında yaşamak istediğim bir şey değil." diyerek prisma projesini ifşalayan eski NSA çalışanı.

Edward Snowden, kendisini ve yaptığı şeyin doğruluğunu şu ifadeyle savunmaktadır:

"Suçu açığa çıkarmak suç olarak kabul ediliyorsa, suçlular tarafından yönetiliyorsunuz demektir."

Snowden bu olaydan sonra Amerika tarafından suçlu olarak kabul edilir ve Hong Kong'a kaçmak zorunda kalır.

Birçoğumuz internet kullanıcıları olarak kişisel verilerimizin farklı amaçlarla depolandığını, özellikle de ürünlerini hızlıca pazarlayıp daha fazla kâr etmeleri amacıyla kişiye özel reklam vermeleri için büyük firmalarla paylaşıldığının farkındayız.

Ancak bu kontrol ve etki durumu yalnızca ürün pazarlamakla kalmıyor her geçen gün özel alanımıza daha fazla müdahale ederek duygularımıza, eş-arkadaş tercihlerimize ve siyasi görüşlerimize bile kendi çıkarları doğrultusunda yön verme yetkisine daha fazla sahip olarak, bizleri oldukça distopik bir geleceğe doğru sürüklemekte ve sosyal medya etkisiyle birlikte zirve yapan Post-Panoptikon devrindeki ilerleyişimizi hızlandırmakta ve meşrulaştırmaktadır.


Telegramda İşe Yarar Kanallara Göz Atmak İçin: http://telegramtr.net/

Yorumlar

Daha yeni Daha eski