The Pearl-Qatar : İnci Adası

 Petrol bulunmadan önce inci avcılığı ve balıkçılıkla uğraşan küçük bir kasaba görünümünde olan Doha, o dönemlerde Asya’nın en büyük inci tüccarlarından biriydi. Katar’ın inci ticaretine dayanan tarihi geçmişinden ilham alan The Pearl-Qatar projesi yalnızca adında değil tasarımında da inciyi taşıyor.


Doha, Katar’ın batı sahilinin merkezinde, etrafındaki komşu şehirlerde olduğu gibi modern ve geleneksel binalarının kombinasyonlarından oluşan bir şehir. Buraya yurtdışından çalışmak için gelen yabancı sayısının çokluğunu hemen fark ediyorsunuz. Son yıllarda Avrupa’dan sık sık turların düzenlendiği, Dubai’den farklı bir alternatif arayanlar için popülerliği gün geçtikçe artan bir kent Doha.

Katar devletinin yerel halka ücretsiz konut vermesi nedeniyle yabancıların kiracı olabileceği seçenekler sınırlı. Uzun yıllar boyunca yabancılara gayrimenkul satışı ülkede yasak kapsamındaydı. Bölgenin en büyük projelerinden The Pearl-Qatar, yabancıların gayrimenkul sorununu ortadan kaldıracak dev projelerden.


Katar’ın başkenti Doha’da yüzölçümü 4 milyon metrekareyi aşan yapay adalardan oluşan The Pearl-Qatar, şehir merkezinde yer alıyor. Katar’da yabancı ülke vatandaşlarının mülk sahiplenebileceği ilk gayrimenkul projesi olan The Pearl’ün tam anlamıyla tamamlanabilmesi için birkaç yıl daha var.

Tam olarak tamamlandığında 18 bin 831 konut ve 50 bin nüfusa ulaşacağı düşünülen bölge, 32 kilometreyi aşan kıyı şeridi ile Doha’nın en yeni çekim merkezi. United Development Company tarafından geliştirilen ve mimarlık şirketi Callison tarafından planlanan ada Doha’nın West Bay Lagünü’nün 350 metre uzağında kurulu.

Projenin ilk kez duyurulduğu 2004’te maliyetin 2.5 milyar dolar civarında olacağı belirtilmişse de yeniden değerlemeler ve eklenen yeniliklerle projenin tamamlandığında 15 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor.


The Pearl-Qatar projesi konut gelişiminde Arap, Akdeniz ve Avrupa kültüründen esintiler taşıyor. Proje içerisinde 10 farklı bölge yer alıyor. Porto Arabia (31 kule, 4 bin 700 daire), Viva Bahriya Towers (29 kule), Qanat Quartier (31 bina, 977 konut), Abraj Quartier (7 kule), Medina Centrale (540 rezidans), inci şeklindeki tanıtım ofisi ve 9 özel ada öne çıkan yerlerden.


Geniş kanal sistemi, yaya dostu meydanları, plazaları, sahili ve alışveriş merkeziyle Qanat Quartier, 2012 yılından bu yana yaşamın devam ettiği bir bölüm. Venedik’ten esinlenilerek hayata geçirilen bu bölgede Venedik’in Rialto Köprüsü’nün bir kopyası da dahil olmak üzere 15 köprü, 200 mağaza, 200 bağlama kapasiteli yat limanı, bin 135 araçlık otopark ve Kempinski Resort and Spa Hotel konuklarını ağırlıyor. Qanat Quartier’ın tamamı bittiğinde 31 yapıda 977 konut, 188 müstakil ev yaşam alanına dönüşecek.

Katar’ın başkenti Doha’da farklı bir dünyanın kapılarını açan The Pearl-Qatar, Orta Doğu coğrafyasında insan eliyle yapılmış en büyük projelerden.


Yorumlar

Daha yeni Daha eski