Ortaçağ boyunca kutlanan, birçoğu bugün de devam eden, Hristiyan bayramlarını şöyle sıralayabiliriz:
Epifani (6 Ocak): Epifani Hz. İsa'nın, mesih olduğunu müjdeleyen yıldızın belirmesiyle üç kralın peygamberi ziyaret ettiği ve vaftiz edildiği gün olarak kabul edilir.
Aziz Anton bayramı (17 Ocak): Sürü hayvanlarının koruyucu azizi // Kilisedeki ayin ve ardından rahip tarafından atların kutsanmasıyla başlayan etkinlikler kapsamında, kasabanın farklı noktalarında yakılan ateşlerin üzerinden atlar yürütülüyor.

Karnaval ve Perhiz (Şubat - Mart): Oruç zamanı - Paskalyadan 40 gün öncesi boyunca
Aziz Yusuf bayramı (19 Mart): Marangozların koruyucu azizi / Yusuf (Yeni Ahit) ile Meryem'in anısına 19 Mart'ta kutlanır. 19 Mart günü ilk olarak 12. Yüzyılda ortaya çıkarken 1870'de Papa IV. Pius Joseph'i tüm kilisenin koruyucusu olarak ilan etti
Meryem Ana Beşaret bayramı (25 Mart): Hz. Meryem’e Hz. İsa’nın doğumunun Cebrail aracılığıyla önceden müjdelenmesi hadisesine dayanır. Kutsal Hafta: Hz. İsa’nın çilesi.

Paskalya (İlkbaharda ilk Pazar günü): Hz. İsa’nın dirilişinin bayramı.
Kutsal Haç günü (3 Mayıs): Haçın İmparator I. Konstantinos’un annesi Helena tarafından bulunuşu
Aziz Vaftizci Yahya bayramı (24 Haziran): Vaftizci Yahya’nın doğuşu/ Hristiyanlıkta, Vaftizci Yahya Nasıralı İsa'nın gelişini bildiren ve O'nu “İlahi Kuzu” diye tanımlayan peygamberdir. Onu Ürdün sınırlarında vaftiz etti ve kendi öğrencilerinin O'nun ardından gitmesine izin verdi.
Pentecost: Hamsin yortusu (Paskalyadan 50 gün sonra): Kutsal Teslis bayramı ve Kilise kuruluş bayramı / Hristiyanlıktaki başlıca bayramlardan biri. Tarihi yıllara göre farklılık gösterip genelde Mayıs veya Haziran aylarına denk gelir. Paskalya'dan yedi hafta sonra, 50. günde kutlanır.

Korpus Kristi (Katolik Yortusu): Katolik Kilisesi'nin Efkaristiya âyininde İsa'nın "gerçek" et ve kanı yenilerek kutlanılan önemli bir yortusudur. Paskalyadan 60 gün sonra kutlanır.
Aziz Yakup bayramı (25 Temmuz): Meyve toplama zamanı.
Meryem Ana bayramı (15 Ağustos): Meryem Ana’nın göğe yükselmesi
Aziz Mikail bayramı (29 Eylül): Baş melek Mikail günü
Tüm Azizler bayramı (1 Kasım): Azizler Günü, Hristiyanlıkta bilinen ve bilinmeyen tüm azizlerin anıldığı kutsal gün. Batı Kiliselerinde 1 Kasım'da, Doğu Kiliselerinde Hamsin'den (Pentekost) sonraki ilk Pazar günü kutlanır.

Ölüler bayramı (2 Kasım): Ölülerin Günü adı verilen iki günlük festivalde başta Meksikalılar olmak üzere Kanada ve Amerika’da yaşayan Hispanikler de kaybettikleri akrabalarına yiyecekler sunarak ve mezarlarını süsleyerek onları anıyor.
Aziz Martin bayramı (11 Kasım): Cadılar Bayramı ve Şeker Bayramı olarak da bilinir.
Noel (24 Aralık gecesi ve 25 Aralık): Hz. İsa’nın doğum günü

Yorum Gönder