📎 Jonestown Katliamı, 18 Kasım 1978'te Kaliforniya merkezli Halkın Tapınağı tarikatı üyelerinin, karizmatik ama paranoyak liderleri olan Jim Jones‘un emri ile toplu olarak intihar etmesi olayıdır. Ölenlerin sayısı 900’den fazladır ve bunların 300’ü 17 yaşın altındadır.

Jones ilk kilisesini 1950’lerin ortalarında Indianapolis’te açtı. O zamanlar herhangi bir mezhebe bağlı değildi ve teolojik bir eğitimi yoktu. Cemaati ile özellikle ırksal olarak bütünleşmiş birisi olarak biliniyordu. 1960’ta Jones, İsa Müritlerine bağlı Halk Tapınağı olarak adlandırılan kiliseye atandı. 1960’lı yılların ortalarında eşiyle birlikte Kaliforniya'da bulunan Halk Tapınağı’nı birleştirdi. Bu hareketin nükleer soykırım durumunda onları koruyacağına inanarak, 100 müridi ile birlikte Ukiah kasabasının dışına yerleşti.
Jones, 1970 yılında San Francisco’da hizmet vermeye başladı, 1972’de de Los Angeles’ta başka bir tapınak açtı. Kaliforniya’da politikacılar ve basın arasında arkadaşlar edinmeye başladı ve saygın bir rahip olarak anıldı. Jones beyazdı ancak yüzlerce siyahi, Jones'un kilisesine akın etmişti. Tarikatın merkezinde, zihin okuma ve günah çıkarma gösterileri vardı.

Halkın Tapınağı, insani ihtiyaçlar için açılmıştı fakat Jones’un müritlerine yönelik muameleleri insanlıktan uzaktı. Tapınak üyeleri düzenli olarak küçük düşürüldü, dövüldü ve şantaj yapıldı. Birçoğu kiliseye evlerini de içeren mallarını bağışlamaya zorlandı ve beyinleri yıkandı.
Siyah üyeler ve diğer azınlık gruplarının üyeleri, Halkın Tapınağı’ndan ayrılırlarsa hükümetin yönettiği toplama kamplarına girecekleri konusunda ikna edildiler. 1977’de, basın mensupları Jones’un operasyonu hakkında sorular sormaya başladıktan sonra, Jones, birkaç yüz takipçisi ile Guyana’da 4 yılda inşa ettiği bir birleşik olan Jonestown’a taşındı.

Guyana’daki ABD Büyükelçiliği’nden Haziran 1978’de ABD Dış işleri Bakanlığına giden bir istihbarat, Jones’un Guayana’da kendi özerkliğini ilan ettiği, topluluğun bazı üyelerinin zorla tutulduğu ve işkence yapıldığı konusundaki iddiaları içeriyordu.
Konsolosluk ziyaretleri sırasında, Guyana yerel yönetiminin Jonestown toplumu üzerinde kontrol sağlayamadığı ve topluluğun tamamen özerkliğini ilan ettiği konuşuluyordu. Bunun nedeni, yerleşim bölgesinin şehirlere uzak olmasına bağlanıyordu. Ayrıca yerel yetkililerin bir kısmı, kendi kendine yetebilen bu topluluktan bir zarar gelmeyeceğini düşünüyordu.
Kasım 1978’de, ABD Kongre Üyesi Leo Ryan, tarikatın faaliyetlerini incelemek için Jonestown topluluğunu görmeye Guyana’ya gitti. Leo Ryan, Guyana’nın başkenti Georgetown’a 14 Kasım’da seyahat ettikten sonra, 17 Kasım’da Jonestown’a geldi. Ertesi gün, Ryan geri dönmek üzereyken bazı tarikat üyeleri de onunla birlikte gelmek istediklerini söyledi. Ryan heyeti üyeleri ev kaçmak isteyen tarikat üyeleri uçuş pistindeki iki uçağa bindiği sırada, Jones’un "Kızıl Tugay'ına" mensup silahlı muhafızlar bir traktör römorku ile oraya gelerek heyete ateş etmeye başladı. Saldırı sonucunda Ryan ve yanında bulunan 4 kişi öldürüldü, 11 kişi de yaralandı.

Olayların ardından Jones, telsizle yaptığı anonsla tarikata bir saldırı düzenleneceğini, askerlerin paraşütle inerek tarikat mensuplarına işkence edip onları öldüreceklerini söyledi ve tüm tarikat üyelerine intihar etmeleri gerektiğini bildirdi. 900'den fazla tarikat üyesi, liderlerinin bildirisine uyarak, meyve sularına siyanür koyup içerek intiharlarını gerçekleştirdiler. Siyanürlü meyve suları, önce bebeklere ve çocuklara içirildi daha sonra da yetişkin üyeler tarafından içildi.
Jones ise kendini ateşli silahla vurarak intihar etti. Jonestown Katliam'ından yaklaşık olarak 100 kişi kurtulabildi. Yetkililer bölgede yaptıkları araştırmada binlerce ateşli silah ve yaklaşık 500.000 dolar nakit para buldular. Ayrıca milyonlarca doların da deniz aşırı ülkelerin banka hesaplarına yatırıldığı tespit edildi. 1978 yılında Jonestown Katliamı gerçekleştikten sonra tarikatın resmen dağıtıldığı bildirildi. Tarikat üyesi Larry Layton, kongre üyesi Ryan ve diğerlerinin öldürüldüğü saldırıda yer aldığı için Amerika Birleşik Devletleri’nde yargılandı. Larry Layton bu davada yargılanan tek kişiydi.
Tek bir adamın bile bir topluluğu yanlış şeylere inandırarak neler yapabileceğini somut örneği olan Jonestown Katliamı, Amerikan tarihine şok edici olaylardan birisi olarak geçmiştir.
Yorum Gönder