Ülke Bayraklarının Anlamları: Avrupa


Fransa

Kökenleri Fransız Devrimi’ne dayanan bayrakta, devrimin Eşitlik, Kardeşlik ve Hürriyet sloganı temsil edilir.

Hürriyeti ifade eden mavi renk, aynı zamanda devrim zamanında hüküm süren Bourbon Hanedanı’nın rengidir. Eşitliği ifade eden beyaz, aynı zamanda krallık dönemi Fransa’sını temsil eder. Kardeşliği ifade eden kırmızı; milliyetçilik, cesaret ve kanın yanı sıra Paris’i de temsil eder.


Almanya

Siyah, sarı ve kırmızı renklerden oluşan Almanya bayrağının anlamı, Prusya Krallığı’nın 1813 yılında Napolyon’a karşı verdiği savaşta, büyük çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu Freikorps Birliği’nin üniformalarına dayanmaktadır.

1949 yılında resmi olarak kabul edilen bayraktaki renklerin anlamları; Beraberlik, Adalet ve Özgürlük olarak belirlenmiştir.


Avusturya

Dünyanın en eski bayraklarından biri olan Avusturya bayrağı, 12. yüzyılda Avusturya Arşidükü II. Frederick tarafından tasarlanmıştır.

Bayrağın tasarımında esinlenilen efsane ise; Avusturya Arşidükü V. Leopold’ün bir savaş esnasında giydiği beyaz kıyafetin düşman kanı ile tamamen kırmızıya boyandığı, yalnızca kılıcını astığı kemer kısmının beyaz kaldığıyla ilgilidir.


Belçika

İlk olarak 1792 yılında, Avusturya’ya karşı kazanılan zaferin ardından kullanılmaya başlanan Belçika bayrağı, yatay olan şeritlerin dikey hale getirilmesi ile 1831 yılında resmi olarak kabul edilmiştir.

Bayraktaki kırmızı renk, Lüksemburg şehrinin kırmızı aslanını; sarı renk, Blavha şehrinin sarı aslanını ve siyah renk, Flamber şehrinin siyah aslanını temsil eder.


Birleşik Krallık

Büyük Britanya ya da Birleşik Krallık bayrağı; Galler, İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda olmak üzere krallık devletlerinin tamamını temsil etmektedir.

Ülkenin kuruluş yıllarındaki din savaşlarına gönderme yapan bayrak; 1606 yılında birleştirilen, 17. yüzyıla kadar İskoçya ve İngiltere’de kullanılan bayraklar ile Aziz Patrick Bayrağının 1801 yılında birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.


Danimarka

Danimarka bayrağı, kırmızı zemin üzerine bayrağın köşelerine doğru uzanan beyaz haçtan oluşur.

Dünyanın en eski bayraklarından biri olan Danimarka bayrağı, bir efsaneye göre dönemin papası tarafından Haçlı Seferleri sırasında komutanlara hediye edilmiştir. Haçlı Seferleri sırasında kullanılmaya başlanan bayrağın tasarımı daha sonra Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç gibi diğer Kuzey Avrupa ülkeleri tarafından da kabul görmüştür.


Hollanda

Orange Prensi, I. William tarafından hazırlatılan Hollanda bayrağının ilk ismi, prensin bayrağı anlamına gelen prinsevlag’dır.

Geçmişte turuncu olan ilk yatay şerit, zaman içinde, kesin bir sebep belirtmeksizin kırmızı renge dönüştürülmüştür.


İtalya

Bugünkü hali 1946 yılında kabul edilen İtalya bayrağındaki yeşil renk, doğayı; beyaz renk, Alp Dağlarındaki karı ve kırmızı renk, İtalyan Bağımsızlık Savaşı’nda hayatını kaybedenleri temsil etmektedir. Dini bir açıdan değerlendirildiğinde ise bu renkler sırasıyla; umudu, kaderi ve hayırseverliği sembolize etmektedir.

Fransa İmparatoru Napolyon tarafından tasarlanan bayrağın renkleri, Fransız etkisiyle seçilmiştir.


İrlanda

Bayrağın yeşil rengi, Katolikleri; turuncu rengi, Protestanları temsil eder. Beyaz renk ise, bu iki topluluğun barış içinde bir arada yaşayışını simgeler.


İspanya

Kırmızı-sarı-kırmızı olmak üzere üç yatay şeritten oluşan bayrağın üzerinde Herkül Sütunlarıyla çevrelenmiş kraliyet arması bulunmaktadır. Herkül Sütunları, Cebelitarık ve Ceuta Burunlarını temsil etmektedir.

Armanın üzerinde "daha ileri" anlamına gelen ‘Plus Ultra’ sloganı yer almaktadır.


İsviçre

Vatikan ile birlikte kare şeklinde bayrağa sahip olan 2 ülkeden biri İsviçre’dir.

İlk olarak, 1847 yılında yaşanan Sonderbunds Savaşlarında kullanılmaya başlanan bayrakta; kırmızı zemin güven ve güç anlamına gelmektedir. İsviçre bayrağı, ortasında bulunan beyaz haç sebebiyle dini açıdan zengin anlamlar barındırmaktadır.

Günümüzde ise, demokrasi ve barış gibi sosyal anlamlar taşımasının yanı sıra ‘tarafsızlık’ anlamı da kazanmıştır.


Portekiz

Kırmızı ve yeşil dikey şeritlerden oluşan bayrağın ortasında devlet arması yer almaktadır. Bayrakta kullanılan yeşil renk, refahı; kırmızı renk ise, bağımsızlık için dökülen kanı sembolize etmektedir.

Armanın üzerinde yer alan mavi kalkanlar, Portekiz’in ilk kralı Alfenso’nun Fas ile girdiği savaşta İsa’nın yardımıyla kazandığı zaferi; beş nokta ise İsa’nın yaralarını temsil etmektedir. En arkada yer alan daire üzerindeki çapraz simge, Hristiyanlığı ve yedi kale, Portekiz toprakları ve uzantılarını ifade etmektedir.


Slovakya

1992 yılından itibaren kullanılan Slovakya bayrağı, bugünkü haliyle 1993 yılında kabul edilmiştir.

Panslavizm renkleri olan beyaz, mavi ve kırmızı renklerden oluşan bayrakta, devlet arması da yer almaktadır.

Slovakya arması, ülkenin Macaristan ile olan bağının bir sembolüdür. Arma üzerinde yer alan 3 tepe; Tatra, Fatra ve Matra Dağlarını; haç ise, Ortodoks mezhebini temsil eder.


Yunanistan

Yunanistan bayrağında yer alan 5 mavi, 4 beyaz yatay şerit, "hürriyet ya da ölüm" anlamına gelen ‘Eleutheria Ethatnatos’ sözünün 9 hecesini temsil etmektedir. Mavi renk, Ege Denizi’ni ve beyaz renk, dalgaların köpüklerini sembolize etmektedir. Aynı zamanda bu iki renk, Yunan askerlerinin giydiği mavi renkli üniforma ile taşıdıkları beyaz renkli bayrağı da ifade etmektedir.

Bayrağın sol üst köşesinde yer alan haç ise, ülkenin Ortodoks Kilisesine olan bağlılığının sembolüdür.

Yorumlar

Daha yeni Daha eski