Milyonları Kurtaran Küflü Kavun

 

İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarında 6 Haziran 1944 günü Normandiya kıyılarına çıkan birliklere eşlik eden hekimler yeni bir silah taşıyorlardı. Bu düşmana karşı kullanılacak türden bir silah değildi, fakat yaralı askerler için esaslı bir savunmaydı.

Normandiya Çıkarması'nın ilk 24 saatinde Müttefik kuvvetler yaklaşık 12.000 kayıp vermişti. Ancak enfeksiyonlarla savaşmada başarılı bir ilaç sayesinde, Overlord Harekatı sırasında 3.000 kişi kurtarılmıştı. Penisilin adındaki bu yeni mucizevi ilaç ilk olarak 1928 yılında keşfedilmişti.

Normandiya Çıkarması: II. Dünya Savaşında Kanada, ABD ve İngiltere'nin Fransa'yı kurtarmak amacıyla yapılan ve Nazi Almanya'sının mağlup edildiği operasyondur.
Normandiya Çıkarması

Influenza üzerinde araştırmalar yapan İngiliz bilim insanı Alexander Fleming tatilden döndüğünde laboratuvarında kullandığı kaplardan birinde mavi ve yeşil renkte bir küf tabakası geliştiğini fark etti. Küf tabakasının etrafında bakterisiz bir alan vardı. Küfün içerisindeki bir maddenin bu alandaki bakterileri öldürmüş olduğunu anlayan Fleming, küfün Penisilin olduğunu tespit etti.

Penisilinin kullanılabilir bir antibiyotik ilaç haline gelmesi Fleming'in keşfinden yıllar sonra mümkün oldu. 1939'da, Avrupa'ya savaşın gölgesinin düştüğü dönemde, Avustralyalı bilim insanı Howard Florey, Emst Chain ve Norman Heatley birlikte Fleming'in çalışmalarını gözden geçirdi ve küf mantarlarından düşük miktarda saf penisilin elde etmenin bir yolunu buldular. 1940 yılında ise ölümcül düzeyde bakteri enjekte edilmiş sekiz fareden dördüne penisilin uyguladılar. Penisilin uygulanmayan fareler ölürken, diğerlerinin hayatta kaldığını gördüler.

Ölümcül enfeksiyonlar kapmış askerleri ve sivilleri tedavi etmede kullanılabilecek antibiyotiklerin savaşlarda önemli farklar yaratacağı aşikardı. 1941 yılının başlarında ekibin yolu enjeksiyon nedeniyle can çekişen Albert Alexander ile kesişti. Penisilin ile tedavi edilen Alexander'ın durumu iyiye gitti, ancak yeterli miktarda ilaç olmadığından dolayı birkaç hafta sonra hayatını kaybetti. Penisilinin öncüleri, ilacın enfeksiyonları tedavi etmede kullanılabileceğini kanıtlamışlardı fakat savaş şartlarında yüklü miktarda penisilin üretmek büyük bir sorundu.

Howard Florey ve ekibi ABD'ye gitti. ABD'nin de savaşa girmesiyle, kitlesel ölçekte penisilin üretmek isteyen ülkeler arasındaki yarış iyiden iyiye kızıştı ve 1943 yılında üretim sürecinde önemli bir atılım gerçekleşti.

''Penisilin 4 saat içinde belsoğukluğunu tedavi eder, bugün doktora görün. ''

ABD'deki bir laboratuvarda asistan olarak çalışan Mary Hunt, yerel bir manavdan küflenmiş bir kavun aldı. Kavunun üzerinde bulunan ve Penicillium Chrysogenum olarak tanımlanan küf, Fleming'in ürettiği penisilin miktarının 3000 katını üretiyordu. Bu tür sayesinde dünyanın büyük çoğunluğunun penisilin ihtiyacı karşılanacak ve kitlesel üretim başlayacaktı.

1944'e gelindiğinde ise, ABD'deki toplam penisilin üretimi ayda 130 milyar üniteye kadar çıktı. İngiliz fabrikalarında da üretim yapılıyordu. Çıkarma günü gelip çattığında, Manş Denizi'nin diğer tarafına çıkmaya hazırlanan askerlere uygulanacak 2,3 milyon doz (180 ton) ilaç bulunuyordu. Penisilinin zamanında üretilmesi Normandiya Çıkarmasında, Müttefiklerin elini güçlendirdi. Bu sayede de Müttfeikler, Almanya'nın içlerine kadar ilerleyebildi. Mary Hunt'ın manavdan aldığı o küflü kavun olmasaydı: İkinci Dünya Savaşı belki de farklı sonuçlanacaktı ve tarihin akışı değişecekti.

Yorumlar

Daha yeni Daha eski