Yukarıda dinlediğiniz Notre Dame de Paris müzakalinden "Tu vas me détruire" (Beni mahvedeceksin) parçası. Parçayı Papaz Frollo (Daniel Lavoie), Esmeralda (Tina Arena) için söylüyor.
Esmeralda'ya duyduğu arzusunu, aşkını ve çaresizliği Papaz Frollo( Daniel Lavoie) ; öyle bir anlatıyor ki çeviriye bakmadan da sadece izleyerek bile etkilenmemek mümkün değil. Papaz Frollo'nun bu şarkıdaki aralığı ve dinamikliği o kadar mükemmel ki sesindeki dağlık ifade seviyesini bahsetmeye sanırım gerek yok. Ve bu, Notre Dame de Paris müzikalindeki şarkılardan sadece biri.

Notre Dame de Paris, ilki 18 Eylül 1998’de, Paris’te bulunan Paris Kongre Sarayı’nda oynanan bir müzikaldir. Victor Hugo’nun aynı adlı romanından esinlenerek oluşturulan müzikalin sözlerini Luc Plamondon yazmış, bestelerini Richard Cocciante yapmıştır.
Guinness Rekorlar kitabında "ilk yılında en çok izleyiciye ulaşan müzikal" olarak yer alan Notre Dame de Paris; Vivre, Belle, Le Temps Des Cathédrales, Tu Vas Me Détruire gibi unutulmaz şarkılarıyla da uzun yıllar müzik listelerinde üst sıralardaydı. Toplam 12 milyondan fazla bilet, 10 milyondan fazla DVD ve CD satan; 8 dilde, 20 ülkede, 4500’den fazla sahnelenen müzikal, bir başyapıt. Müzikal 2 perdeden toplam 52 şarkıdan oluşuyor.

Şimdi de bu müzikalin esinlendiği romanı inceleyelim.
Notre Dame’ın Kamburu (orijinal ismi: Notre Dame de Paris), Victor Hugo’nun 1831 yılında yayınlanan ve Fransa’da krallık döneminin karanlık günlerinden kesitler sunan romanıdır. Victor Hugo, romanı 6 ayda tamamlamıştır. Okunması gereken evrenselleşmiş ve dünya klasiklerinin başyapıtlardandır. Notre Dame’ın Kamburu, Hugo’nun en parlak dönemlerinden birinde yayımlandı. 1831’de yayımlanan Notre Dame de Paris’in roman kahramanlarından biri öylesine etkili oldu ki Notre Dame’ın Kamburu adıyla tanındı.

Mekan olarak Notre Dame Katedrali, Paris, Katedralin Çan kulesi ve Paris’in varoş bölgeleri olmak üzere, 6 Ocak 1482 tarihinde geçer.
Roman çirkin, kambur, engelli ve çok acayip bir yaratık olan Kilise zangocu ile Fransa’nın ruhani ve dini lideri Claude Frollo’nun Çingene Kızı Esmeralda’ya olan aşklarını ve Zangoç ile Papaz’ın ruhlarında oluşan ikilemeleri ve tepkileri romantik bir yaklaşımla ele almaktadır.
Eserde Claude Frollo adlı bir papaz katedralin önünde bir bebek bulmuştur. Çok çirkin bir bebek olduğundan ona Latince’de "eksik-tamamlanmamış adam" anlamına gelen Quasimodo ismini verir. Yaşı ilerledikçe Quasimodo katedralde zangoçluk görevini alır. Bir süre sonra kilisedeki zil sesleri nedeniyle sağır olur.
Günün birinde Esmeralda adında bir kızla tanışır. Esmeralda genç ve güzel bir kızdır. Bu kız küçükken Çingeneler tarafından ailesinden kaçırılmıştır. Quasimodo’nun ona aşık olmasıyla olaylar karışır. Çünkü Papaz Claude Frollo da Esmeralda’ya duygular beslemektedir. Esmeralda ise özgür ruhlu, filozof ve aynı zamanda bir şair olan Gringoire ile -onun hayatını kurtarmak için- evlenmiştir.

Esmeralda’nın kalbini ise soylu ve zengin bir ailenin kızıyla nişanlı olmasına rağmen çapkın ve yakışıklı bir subay olan Phœbus çalmıştır. Frollo kıskançlığı ve karşılıksız aşkı yüzünden duyduğu kini sonucu Esmeralda ve Phœbus’un buluştuğu bir gece hançeriyle yüzbaşıyı öldürmeye teşebbüs eder. Suçu Esmeralda’nın üzerine atar. Herkes, Esmeralda’nın çingene ve büyücü olmasına yorarak bunu onun yaptığını düşünür. Esmeralda her ne kadar suçsuz olduğunu söylese de insanlar bir çingeneye inanmaktansa bir rahibe inanmayı tercih ederler.
İnfaz günü Esmeralda, katedralin önündeki karışıklıktan faydalanan Quasimodo tarafından kaçırılır ve Notre-Dame Kilise’sine sığınır. Askerler infazı gerçekleştiremezler çünkü o dönemde ilahi adaletin, kralın adaletinden üstün olduğuna böylece Tanrı’ya sığınan kimselere ceza uygulanamayacağına inanılırdı üstelik bu kral tarafından da onaylanmıştı.
Esmeralda kiliseden Gringoire ve Frollo tarafından kaçırılır. Frollo Gréve Meydanında onun için hazırlanan darağacını gösterir ve kendisini ya da ölümü tercih etmesini söyler. Esmeralda Phœbus’ü sevdiğini söyler. Frollo o zaman onu çingenelerden nefret eden Roland Kulesi’nde ölümü bekleyen Gudule Hemşire’ye götürür. Kendisi askerleri çağırmaya gider.
Gudule Hemşire, Esmeralda’yı parmaklıkların ardından kolundan tutarken tartışma esnasında onun 15 yıl önce kendisinden çalınan kızı olduğunu öğrenir. Fakat aradan zaman geçer ve askerler gelir. Gudule Hemşire kızını askerlere vermek istemez. Bu esnada itilir. Başını yere sertçe vurur ve ölür. Askerler Esmeralda’yı asarlar. Frollo ve arkasında Quasimodo Notre-Dame Kilisesi’nin korkuluklarından onun ölümünü seyrederler. Quasimodo bunu Frollo’nun yaptığını anlar ve onu iter, Frollo aşağı düşer ve ölür. Quasimodo bir süre ortalıktan kaybolur. Bulunduğunda ise çok geçtir ve vücudu Esmeralda’nın cesedine sarılmış bir biçimde iskeletleşmiştir.
Victor Hugo bu romanda insanların yaşamında kaderin yerini ve yoksulluğun insanı köreltmediğini ortaya çıkarmıştır. Roman hem yazarın ülkesinde hem de dış ülkelerde oldukça sevilmiştir. Çoğu dillerde çevirimleri yayınlanmış, ayrıca filmi de çekilmiştir.
Yorum Gönder