Avustralya'da Pembe Bir Göl

Hillier Gölü, Avustralya'nın batısındaki Middle Island'da yer alan bir tuz gölüdür. Göl, pembe rengiyle çilekli milkshake'i andırmakta ve görenler tarafından büyük ilgi çekmektedir. İlk olarak 1802 yılında İngiliz Kraliyet Donanmasında görevli, kaşif Matthew Flinders tarafından görülen göl yaklaşık 600 metre uzunluğunda ve 250 metre genişliğindedir.

Göl, tuz bakımından oldukça zengindir. Göldeki tuz derişimi adanın etrafındaki okyanustan 10 kat daha fazladır. Gölün renginin neden pembe olduğunu araştıran bilim insanları, başlarda pembe rengin gölün zemininden kaynaklandığını düşünmüşlerdir. Ancak göl suyunun ayrı bir kaba konulduğunda da pembeliğini koruduğu gözlemlendikten sonra bu görüş rafa kalkmıştır. Güncel araştırmalara göreyse; Hillier Gölü'nün pembe rengini, aşırı tuzlu ortamlarda yaşayan ve çoğalan, Dunaliella salina adındaki mikroorganizmadan aldığı düşünülmektedir.

Dunaliella salina

Hillier Gölü'nde balık veya diğer deniz hayvanları bulunmamaktadır. Bu canlıların eksikliğini de yaşayan başka mikroorganizmalar tamamlamaktadır. Hillier Göl'ünde yaşayan mikroorganizmaların başında da Dunaliella salina gelmektedir. Yeşil alglerden biri olan Dunaliella salina, pembe pigmentler üretebilmektedir. Bu alglerin; tuz derişiminin yüksek olduğu ortamlarda çokça bulunması da Hillier Gölü'nün pembe renginin kaynağı olarak görülmektedir.

Gölde bulunan ve pembe renge katkıda bulunan diğer organizma ise tuz kabuklarında bulunan Halobacterium salinarum isimli halofil arkelerdir. Halofil, "tuz seven" anlamına gelmektedir. Pembe renkli bir halofil arke olan Halobacterium salinarum da; yüksek tuz oranına sahip Hillier Gölü'nde bolca bulunmaktadır.

Dunaliella salina

Göl neden bu kadar tuzlu?

Bölgeye giren suların dışarıya çıkmadığı durumlarda suyun taşıdığı tuz ve besinler bölgeden çıkamazken göl suyu buharlaşır. Bu süreç devam ettikçe de su genel anlamda sabit kalır fakat göldeki tuz birikmeye başlar. Bunun sonucunda da tuz derişimi artar ve tuz gölleri oluşur. Tuz derişimi çok fazla yükselince de neredeyse göldeki tüm canlılar ölür ve mikroorganizmalar rekabetle karşılaşmadıkları için daha kolay çoğalırlar. Hillier Gölü'nde pembe pigment üreten bu mikroorganizmaların fazla olması da gölün yıl boyunca pembe kalmasını sağlar.

Hillier Gölü yüksek oranda tuza sahip olmasından dolayı, uzun yıllar boyunca tuz madencilerinin hedefi olmuştur. Daha sonra ise koruma altına alınarak turistik bir merkez haline dönüştürülmüştür. Günümüzde, gölü ziyaret eden turistler bu doğa harikasını izlemenin keyfini sürmekte ve bol bol fotoğraf çekmektedirler.


Yorumlar

Daha yeni Daha eski