
Osman Hamdi Bey (30 Aralık 1842, İstanbul'da doğmuştur. Küçük yaşlarda Sakız Adası'ndan evlatlık olarak gelen Rum asıllı, Osmanlı sadrazamı İbrahim Ethem Paşa’nın oğlu olan Osman Hamdi; Osmanlı döneminde arkeologluk, müzecilik ve ressamlık yapmış aynı zamanda Kadıköy'ün ilk belediye başkanı olmuştur.
İlk Türk arkeologu olarak kabul edilen Osman Hamdi; Bağdat’ta ilk arkeolojik çalışmalarını yaptıktan sonra arkeolojik araştırmaların yapılmasını gerekli kılan yasayı çıkartarak, modern arkeoloji biliminin Osmanlı'da temellendirilmesini sağlamıştır. Osman Hamdi'nin en önemli arkeolojik kazısı 1887-1888'de gerçekleştirildiği Sayda Kral Mezarlığı (Lübnan) kazılardır. Bu kazılar sırasında dünyaca ünlü, İskender Lahdi bulunmuştur.

İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin 29 yıl müdürlüğünü yapan Osman Hamdi Bey; burada yaptığı çalışmalarla müzenin dünyanın sayılı müzeleri arasına girmesine sağlamıştır.
Günümüzde Mimar Sinan Üniversitesi'nin Güzel Sanatlar Fakültesi olan Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi'nin de kurucusu olan Osman Hamdi Bey; aynı zamanda ilk Türk ressamlarından birisidir ve Türk resim sanatında figürlü kompozisyon kullanan ilk ressam olarak tarihe geçmiştir.
Osman Hamdi Bey'in Eserleri 👇🏻

Osman Hamdi Bey’in 1880 yılında tamamladığı “Kuran Okuyan Kız” isimli tablosu, Londra’daki Bonhams Müzayede Evi’nde düzenlenen “19’uncu Yüzyıl Avrupa, Viktorya Dönemi ve Britanya Empresyonist Sanatı” başlıklı müzayedede bir rekora imza atarak 6 milyon 315 bin 62 sterline satılmıştır.

Osman Hamdi Bey'e ait olan eser, Osmanlı Ressamlar Cemiyeti'nin çıkardığı gazetede Kaplumbağalar ve Adam olarak anılmıştır. Başlarda bu isimle tanınan tablo, zamanla Kaplumbağa Terbiyecisi olarak anılmaya başlamıştır. Eserin 1906 ve 1907 yıllarına ait olmak üzere iki farklı versiyonu bulunmaktadır (resimdeki 1906 versiyonudur). Tablonun 1907 versiyonunda, eserin Osmanlı Sadrazamı, Ahmet Muhtar Paşa'ya ithaf edildiğini belirten, ressamın el yazısıyla yazılmış bir not bulunmaktadır. Osman Hamdi Bey'in en ünlü eseri olan tablo 2004'te açık artırılmaya çıkarılmış ve 5 milyon liraya Pera Müzesi tarafından satın alınmıştır. Eser günümüzde de Pera Müzesi'nde sergilenmektedir.

Osman Hamdi Bey; yağlı tablolarından biri olan Arzhualci eserinde; cami önünde duran ve arzuhalciye arzuhal (bir iş için bir makam veya resmi daireye verilen dilekçe) yazdıran iki kadını tasvir etmiştir. İnsanların hemen yanında da iki sokak köpeği resmedilmiştir. Eserde yer alan biri mavi, diğeri siyah feraceli kadınlar farklı sosyal statüdedirler. Osman Hamdi de bu sınıf farklılıklarını belirtmek için eserinde iki farklı ferace tipine yer vermiştir. Arzuhalci tablosu günümüzde İstanbul'daki Sakıp Sabancı Müzesi'nde sergilenmektedir.






Buraya tıklayarak Osman Hamdi Bey’in dünyasını ve eserlerini 3D ziyaret edebilirsiniz
Yorum Gönder