Atina Okulu Tablosunda Kimler Var? -1

İtalyan ressam, Raffaello Sanzio'nun 1509-1511 yılları arasında yaptığı fresk, felsefe, matematik, ilahiyat ve astroloji tartışmalarına ev sahipliği yapan Atina Okulu'nun temsilidir. Sanatçı, freskin merkezinde Platon ve Aristo'ya yer vermiştir. Oldukça fazla kişinin bulunduğu freskte kalabalık içinde birçok filozof (Sokrates, Diyojen vb.) ve önemli figür (Öklid, Pisagor vb.) bulunmaktadır. Fresk, günümüzde Vatikan'da Stanza della Segnatura'da bulunmaktadır.


1-Platon

Platon derslerini yürürken anlatırdı çünkü beden hareketliyken ruhun da hareket ettiğine inanırdı. Bu yüzden bu freskte yürür vaziyette resmedilmiştir. Platon, her ne kadar yaşlı görünse de heybetli, kalıplı ve geniş omuzlu şekilde gösterilmiş. Aynı zamanda elindeki kitap dik bir şekilde, yer ve gök arasında köprü rolüne benzetilmiştir. Platon'a göre varlık hiçlikten değil mükemmelden gelmiştir bütün bilginin kaynağı da gökler yani dünya dışı alemdir bu yüzden yine Platon parmağıyla gökyüzünü gösteriyor. Platon'un üzerindeki renk de Eflatun rengidir. Platon'un islam coğrafyasındaki adı Eflatundur.

2- Aristotales

Aristo'nun elindeki kitap yine Platon'da olduğu gibi rastgele çizilmemiştir. Aristo'nun elindeki kitap yatay bir şekilde çevreyi, doğayı ve dünyayı temsil ediyor. Aristo daha çok dünyevi bilgilerin peşindeydi yani Fizik, Kimya, Astronomi vs. Aristo tam anlamıyla doğa felsefesini temsil ediyordu. Aristotales parmağıyla yeri gösteriyor gerçek olanın burası yani Dünya olduğunu anlatıyor. Üzerindeki kahverengi ve mavi renkli kıyafetleri de toprak ve su.


3- Sokrates

Burada Sokrates'i, yanındaki insanlara bir şey anlatıyorken görüyoruz. Sokrates her ne kadar bir hocalık iddaasında bulunmasa da birçok öğrenci sahibi oluyor ve bu insanlara bedava ders veriyordu. Ders verdiği öğrenciler arasında Platon da var. Sokrates, bizim bilge veya filozof olarak tanımladığımız Aydın diye öğrendiğimiz insanların esasında pek de bilge olmadıklarını ve aslında hiçbir şey bilmediklerini aynı şekilde kendisinin de pek bir şey bilmediğini söylüyordu.

Tek bildiğim hiçbir şey bilmediğimdir.


4-Pisagor

Pisagor, evrenin matematik ile açıklanabileceğine inanıyordu. Felsefedeki temellerini Matematik ve Müziktir. Pisagor, ruh göçü olarak ifade ettiğimiz reenkarnasyon benzeri bir inanca sahipti. Bu arada Pisagor'un arkasında kopya çeken kişi Anaximandros veya Empodoklestir. Pisagor Antik Yunandaki en etkili kişilerden biriydi hatta kendine bir tarikat kurmuş tarikatın da şeyh'i olmuştur.


5- Öklid

Öklid de Pisagor gibi matematik ile ilgilenmiştir. Aynı zamanda Geometrinin kurucusudur. Elindeki pergelle çevresindeki insanlara geometrik şekilleri gösterirken resmedilmiştir.

Yorumlar

Daha yeni Daha eski