Demokrasinin Doğuşu

 

İlk demokratik yönetim Antik Yunan'da başlamıştı. M.Ö. 6. yüzyılda Yunanistan'daki 1500 şehir devletinden en gelişmişi olan Atina elit bir azınlık tarafından yönetiliyordu. Komşu şehir devletleriyle sürekli yapılan savaşların yarattığı maliyet ve kargaşa, sonunda şehre boyun eğdirdi. Rakip şehir Sparta'nın eşitlikçi değerler sisteminden ilham alınarak, demokrasinin toplumu birleştirebilecek bir yönetim olabileceğini düşündüler.

Solon, Kleisthenis, Perikles ve diğerleri tarafından şekillendirilen ve iki yüz yıl boyunca gelişen bu demokrasi düşüncesine göre; belirli bir zaman aralığı için seçilmiş konsey, hükümetin günlük işleriyle ilgilenirken Atinalı yurttaşların da bu sürece dahil olması bekleniyordu. Atina'da ilerici olmakla birlikte, günümüzdekinden farklı bir demokrasi anlayışı söz konusuydu. Kadınlar, yabancılar ve bazı kesimlerin temsil hakkı yoktu. Yine de modern dünyanın en önemli özelliğinden biri olan demokrasinin temelleri atılmıştı.

Saraybosna Suikastı

28 Haziran 1914

Avusturya-Macaristan arşidükü Franz Ferdinand ve eşi şehir merkezine doğru arabayla seyahat ederken 19 yaşındaki Sırp Milliyetçisi Gavrillo Princip tarafından silahla vurularak öldürüldü. Bu suikasttan sonra Avusturya, Sırbistan'a savaş açtı. Bu savaş, I. Dünya Savaşı'nın başlamasına neden oldu (I. Dünya Savaşı'nın başlamasının temelinde ekonomik mücadeleler söz konusu olsa da Saraybosna Suikastı, savaşın özel nedeni olarak kabul edilmektedir).

Yalta Konferansı

4 Şubat 1945

Üç büyükler olarak adlandırılan ABD, Birleşik Krallık ve Sovyet Birliği liderleri Roosevelt, Churcill ve Stalin, SSBC'nin ünlü tatil yeri Yalta'nın birkaç kilometre güneyinde yer alan Livadia Sarayı'nda düzenlenen Yalta Konferansı'nda bir araya geldiler. Birleşmiş Milletler'de bu üç ülkeye veto hakkı verilmesinin kararlaştırıldığı konferansta II. Dünya Savaşı sonrasında uygulanacak yeni dünya düzeni belirlendi.

Hiroşima ve Nagasaki

6 Ağustos 1945

II. Dünya Savaşı devam ederken, ABD ürettiği atom bombasını Hiroşima'ya atınca şehirde yaşayan 350 bin kişiden 80 binden fazlasının ölümüne neden oldu. Hayatını kaybedenleri sayısı bununla da sınırlı kalmadı. Atom bombanın etkisiyle ortaya çıkan yüksek radyasyon nedeniyle ölü sayısı 140 binlere kadar yükseldi. Bununla birlikte çok fazla kişi de engelli olarak dünyaya geldi. Hiroşima'ya atılan bombadan üç gün sonra da Nagasaki'ye atılan bomba, benzer korkunç sonuçlara yol açtı ve savaş sonlandı.

İlk Altın Para

M. Ö. 546

Altın daha önce ticarette kullanılmıştır ancak altın ve gümüş alaşımlı ilk paranın çıkması M. Ö. 7. yüzyılda gerçekleşmiştir. İlk düzgün altın para ise; günümüzdeki Manisa-Uşak çevresinde kurulan Lidya Uygarlığının kralı, Kroisos tarafından bastırılmıştır. Zenginlik ve gösterişe düşkün olan Kroisos, Lidya'nın zenginliğini ve gücünü göstermek için saf altını para birimi olarak kullanmıştır.

Yorumlar

Daha yeni Daha eski