Dünyayı Değiştiren Olaylar - 2

 

Nelson Mandela, 1964 yılında sabotaj ve terör eylemi yapma gerekçesiyle Güney Afrika hükümeti tarafından vatan hainliğiyle suçlandı ve ömür boyu hapse mahkum edildi. 25 yıl hapis yatan Mandela, ülkedeki siyasi iklimin değişmesiyle birlikte serbest bırakıldı. Özgürlüğüne kavuştuktan sonra Afrika Ulusal Kongresi'nin başına geçen Mandela, 1994 yılında Apartheid rejiminin kaldırılmasında da etkin bir rol oynadı.

Daha sonrasında devlet başkanı olan Mandela; yeni bir anayasa oluşturdu ve toprak reformu, yoksullukla mücadele ve halk sağlığı gibi politikaları uygularken; geçmişte yaşanan insan hakları ihlallerinin araştırılması için de Doğruluk ve Uzlaşma Komisyonu'nu oluşturdu. Mandela daha sonra ulusal lider olarak hayır işlerinde yer aldı ve daha çok yoksulluk ve AIDS ile mücadele etti.

Güney Afrika'da "Ulusun Babası" olarak görülen Nelson Mandela, sosyal ve politik alanda sergilediği bağımsızlık mücadelesiyle de uluslararası alanda beğeni topladı ve 1993'te Nobel Barış Ödülü, Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı Özgürlük Madalyası ve Sovyet Lenin Nişanı da dahil olmak üzere 250'den fazla ödüle layık görüldü.

Apartheid Rejimi'nin Sonu

1994

Irkların; Siyahiler, Renkliler, Hintliler ve Doğu Asyalılar şeklinde dört ana grup olarak tanımlanıp ırk ayrımının kabul edildiği Apartheid rejimi, 1948 yılında başlamıştır. 1980'li yıllarda yoğun şekilde hissedilen ticari ambargolar ve sivil itaatsizlik eylemlerinden sonra Nelson Mandela'nın iktidara gelmesiyle de 1994 yılında ortadan kaldırılmıştır.

Olimpiyatların Başlangıcı

M. Ö. 776

Antik Yunanlılar, tüm insanlar ve tanrıların babası olarak kabul ettikleri Zeus'un onuruna, Olimpiya'daki Zeus Tapınağı'nda ilk olimpiyat oyunlarını düzenlediler. Oyunlara yalnızca Yunanlı erkeklerin girebildiği İlk olimpiyatlarda bugünkünden çok daha az etkinlik vardı ve pek çok kişi oyunlara tamamen çıplak katılırdı. M. Ö. 776 yılında başlayan ve dört yılda bir düzenlenen olimpiyat oyunları; Romalıların Hıristiyan inancını benimsemesiyle birlikte, M. S. 394 yılına kadar yasaklandı.

Köleliğin Kaldırılması

31 Ocak 1865

Amerika'da iç savaş devam ederken başkan Abraham Lincoln köleliğin yasaklanmasını hedefleyen Özgürlük Bildirgesi'nden üç yıl sonra attığı cesur adımla, ABD anayasasının 13. maddesindeki değişikliğin kongre tarafından onaylanmasını gündeme getirmiştir. Güneyli vekillerin yer almadığı ve oylamanın zorluklarla yapıldığı oturumda kölelik kaldırılmış ve eşitlik mücadelesinde son derece önemli bir adıma imza atılmıştır.

İlk Çiçek Aşısı

14 Mayıs 1796

İlk çiçek aşısı, Edwar Jenner adındaki bir mikrobiyolog tarafından üretildi. Sığırlarda görülen çiçek hastalığından dolayı çiftliklerde çalışan kızların çiçek hastalığına karşı bağışıklık kazandığını gözlemleyen Edward Jenner, bir sığırdan ürettiği aşıyı sekiz yaşındaki bir erkek çocuğuna uyguladı ve olumlu sonuçlar elde etti. Bu gelişmeyle de milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan çiçek hastalığına çözüm olacak aşıyı geliştirmiş oldu.

Yorumlar

Daha yeni Daha eski