İnternetin İcadı

Bugünlerde internetsiz bir hayatın düşünülmesi zor olsa da, Tim Berners-Lee'nin böylesine bir hayal gücü olmasaydı belki de internet var olmayacaktı. Bilgiyi küresel ölçekte paylaşmak için hiper metinle interneti bir araya getiren teknolojik imkanlar aslında 1989 öncesinde de mevcuttu. 1989 yılında ise İngiliz fizikçi Tim Berners-Lee bunu bir adım daha öteye taşımak istedi. Berners-Lee araştırmaları koordine etmek için World Wide Web'i (Dünya Çapında Ağ) ilk kez CERN'e önerdiğinde, müdürü Mike Sendall şu ifadeleri kullanmıştı: "Belirsiz, fakat heyecan verici."
Time Berners-Lee, daha sonraki gelişmelerin ardından bilgisayar uzmanı Robert Cailliau'yla birlikte 1990 yılında temel web sisteminin prototip yazılımını bir NeXT bilgisayarında çalıştırmayı başardı. Bu gelişmeden sonra yazılım, diğer araştırma laboratuvarlarına ve dünya genelindeki tüm üniversitelere hızlı bir şekilde yayıldı. Mac ve PC ortamlarına uygun sürümlerin geliştirilmesiyle de internet popüler hale gelmeye başladı.
30 Nisan 1993'te ise CERN, talep eden herkesin interneti ücretsiz olarak kullanabilmesi için bir kaynak kodu yayınladı. O günün ardından henüz 27 yıl geçmiş olmasına rağmen günümüzde yaklaşık 4.3 milyar internet sitesi bulunmaktadır.
Darwin'in Yolculuğu

Charles Darwin, HMS Beagle adındaki gemiyle Güney Amerika'ya yaptığı 5 senelik yolculuğundaki keşifler sonucunda, insanın dünyayla ilgili kavrayışında devrim niteliğinde bir değişime neden oldu. Bir türün değişebileceği fikri üzerine evrim teorisini ortaya atan Darwin, doğal seçilim teorisi üzerine de çalışmaya başladı ve 24 Kasım 1859'da kapsamlı çalışmalarını içeren, Türlerin Kökeni adlı kitabını yayımladı.
Azteklerin Sonu

İspanyollar, 1519 yılında Meksika'daki Yucatán Yarımadası'na ayak bastığında, hakimiyetlerini Meksika'ya doğru genişletmiş ve Aztekler olarak tanınan bir halkla karşılaştılar. Özellikle de gümüş madeni açısından varlıklı olan Azteklerin hakimiyeti, İspanyol kaşif Henan Cortes'in istilası ve kurnazca gerçekleştirdiği eylemleri sonucunda sona erdi. Aztek nüfusunun kitlesel bir şekilde yok olmasındaki en önemli faktör ise; Avrupalıların getirdiği çiçek hastalığıyla daha önce karşılaşmadıkları için hastalığa karşı bağışıklarının düşük olması ve iyi silahlanmış İspanyollarla sağlıksız bir şekilde mücadele etmek zorunda kalmalarıdır.
John F. Kennedy Suikastı

ABD'nin 35. Başkanı olan John F. Kennedy, makam aracında eşi Jackie ile birlikte Dallas'taki Dealey Plaza'ya doğru giderken arabasına açılan ateş sonucu öldürüldü. John F. Kennedy Suikatı, Amerika halkında büyük bir şok etkisi yarattı ve hükümete karşı olan korku ve güvensizliği körükledi.
Haftada Beş Gün Çalışma

Modern üretim sisteminin en önemli isimlerinden olan Henry Ford, Mayıs 1926'da Detroit'te başka bir Amerikan devriminin öncülüğünü yaptı. Ford, Motor Company'de günlük mesaiyi altı günden beş güne, günlük çalışma süresini de dokuz saatten sekiz saate indirdi. Çalışanlara verilen iki günlük hafta sonu tatili, Ford'un şirketindeki iş verimliliğini aşırı derecede yükseltti bunun sonucunda da uygulama, tüm dünyada yürürlüğe girerek günümüze kadar ulaştı.
Yorum Gönder