
Evrimin etkisi, modern türlerin geçmişteki atalarına hiç benzemeyen bir hal almalarına neden oluyor. Örneğin, yaklaşık 48 milyon yıl önce, günümüzdeki balinaların ataları, karada yaşayan ve küçük bir geyiğe benzeyen memelilerdi. Ancak çok az sayıda canlı türü, o çağlardan beri hemen hemen hiç değişmeden günümüze kadar gelmeyi başarabildi. Yaşayan fosiller olarak adlandırılan bu yaratıklar bunu esnekliklerine, uygun çevre koşullarına sahip noktalarda yaşamalarına biraz da şansa borçlular.
1-) COELACANTH

Yaklaşık 400 milyon yıl yaşında olduğu düşünülen bu balık; Notokord adı verilen esnek, çubuk benzeri bir yapıya sahiplerdi. Bu yapılar yaygındı ancak çoğu balık ve diğer omurgalı türlerinde yerini daha sağlam kemiklerden meydana gelen omurgalar aldı.
Nasıl hayatta kaldı:
Coelacanth fosil kayıtları 80 milyon yıl öncesinde bitiyor. 1938’de bir tanesi yakalanana kadar neslinin tükenmiş olduğu düşünülüyordu. Günümüzde yaklaşık 1000 tane coelacanth yaşıyor. Bu ilkel balığın son derece nadir iki türü volkanik mağaraların derinliklerinde yaşıyor, yırtıcı balıklardan derinlik ve karanlık sayesinde korunuyor.
2-) ATKUYRUĞU

360 milyon yıldır nesilleri aynen devam ediyor. Modern ve fosil atkuyrukları farklı boyutlarda olsa da aynı bitki oldukları hemen anlaşılıyor.
Nasıl hayatta kaldı:
Dinozorların zamanından 100 milyon yıl öncesinde ortaya çıkan Atkuyruğu son derece dayanıklı bir bitki. Yol kenarlarında, volkanik küllerin arasında, orman yangınlarından sonra geriye kalan kavrulmuş zeminde bile büyüyebiliyor. Çok geniş bir alana yayılan kökleri bulunuyor ve dış yüzeyleri silis kristalleri ile güçlendirilmiş bir yapıya sahip.
3-) At Nalı Yengeci

At Nalı Yengeci geçtiğimiz 445 milyon yılda o kadar az değişti ki, onun doğrudan atası olan bir paleolimulus ile yan yana koysak, çoğu kişi aradaki farkı anlayamaz.
Nasıl hayatta kaldı:
At Nalı Yengeçleri, beş kitlesel yok oluşun hepsinde sağ salim çıkmayı başardı ve hala sahillerde kendini gösteriyor. Bilim insanları hayatta kalmalarını hemen hemen her yerde yaşayıp hemen hemen her şeyi yiyebilmelerine bağlıyor.
4-) Sürüngen Kuşu

En az 25 milyon yıldır var olan bu kuşlar; Kuş benzeri dinozor Archaeopteryx ile benzerlik gösteren pençeli kanatlara sahiptirler.
Nasıl hayatta kaldı:
Porto Riko Üniversitesinden biyolog Maria Dominguez-Bello, “modern kuşlarda artık kaybolmuş olan bu özellik, sürüngen kuşlarında hala bulunuyor” diyor. Sürüngen kuşu, atalarına son derece benziyor, ancak modern bir evrimsel değişime de sahip: Ön bağırsak fermantasyonuna sahip olan tek kuş türü. İneklerinkine benzeyen, içi bakterilerle dolu bir mideye sahip. Bu bakteriler sayesinde lifli bitkileri, sindirilebilir şekerlere ve yağ asitlerine dönüştürüyor.
Yorum Gönder