Yağ Çekme (Oil Pulling) Nedir? Nasıl Yapılır?

 



Yağ Çekme (Oil Pulling) Nedir?

Yağ çekme (oil pulling), doğal malzemelerle diş ve diş etlerini toksinlerden arındırmak ve temizlemek için kullanılan çok eski bir yöntemdir. Dişleri beyazlatmak, ağzı zararlı bakterilerden arındırmak ve diş etleri için faydalı bir ortam sağlamaya yardımcı olmak için yağ çekmeyi denemenizi tavsiye ederim.

‘Yağ çekme’ Hindistan’dan çıkmış Ayurvedik bir yöntemdir. Basitçe, hindistan cevizi yağı, susam yağı gibi soğuk preslenmiş bir yağı 20 dakika, aç karnına ağızda döndürme yöntemidir.


Yağ çekme ne işe yarar ?

Ağız ve diş sağlığı için önemli olduğu kadar genel sağlık içinde faydalı bir yöntem olarak bilinir. Enerji artışı sağlama, alerjilere iyi gelme ve baş ağrısını dindirme gibi faydalarınında olduğu söylenir. Modern tıp bununla ilgili herhangi bir doğrulamada bulunmasa da en azından ağız sağlığı için iyi olduğu yönünde günümüzde araştırmalar var. Dişlerde oluşan tartarların sökülmesine, dişlerin daha beyaz olmasına ve ağzımızın toksinlerden arınmasına yardımcı olur.


Yağ çekmede ne tarz yağ kullanmak gerekir?

Hindistan cevizi yağı antibakteriyel özelliği nedeniyle en çok tercih edilen yağdır. Dişerin beyazlamasında ve ağızdaki bakterilerin kırılmasında yardımcıdır. (Ben şahsen hindistan cevizi yağı kullanıyorum.)

Susam yağı ise en çok tavsiye edilen yağdır. Bunun nedeni de 1990’larda Dr. F. Karach’ın yağ çekmeyi tedavi yöntemi olarak kullanması ve o dönemde en erişilebilen yağ olmasıdır. Ayrıca soğuk pres zeytinyağı da kullanılabilir. Dikkat etmeniz gereken tek şey, yüksek oranda Omega 6 içeren ve bitkisel yağ, kanola, mısır özü gibi işlenmiş yağlardan kaçınmanız.


Yağ çekme nasıl yapılır ?

  1. 1 tatlı kaşığı yağı ağzınıza atın. Ben genelde 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağının içine 2 – 3 damla çay ağacı yağı (anitbakteryel özelliğinden dolayı) ilave ediyorum.
  2. 20 dakika ağızınızda çevirin. Burada kaç dakika yaptığınız önemli. ‘Oil Pulling Teraphy’ nin yazarı Dr. Bruce Fife, bu sürenin tartarları ve bakterileri kıracak kadar uzun, kırılan bakteri ve toksinleri geri ememeyecek kadar kısa olduğunu söylüyor. O yüzden 20 dakikayı tamamlamaya çalışın ve daha iyi olur diye 20 dakikayı sakın geçmeyin. Yağ ağzınızda çevirdikçe ve tükürüğünüzle karıştıkça değişecek. Tükürdüğünüzde kremimsi ve beyaz olacak.
  3. 20 dakika dolunca tükürün. Sakın yutmayın! Çünkü yağ, bakterilerle dolu olacak.
  4. Ilık suyla ağzınızı çalkalayın. Tuzlu suyla da çalkalayabilirsiniz ama bu daha fazla uğraş gerektirdiği için tamamen opsiyonel.
  5. Dişlerinizi fırçalayın. Ben ev yapımı diş macunumla fırçalamayı tercih ediyorum. Bence sizde bu kadar uğraşmışken içinde kimyasal olmayan doğal yöntemleri tercih edebilirsiniz.

Yorumlar

Daha yeni Daha eski