
Marie (orijinal adı ile Maria Sklodowska) 7 kasım 1867’de Polonya’nın başkenti olan Varşova’da doğdu. ilk derslerini öğretmen olan ve kendisine büyük destek sağlayan babasından aldı. Daha sonrasında okula gitti ve 16 yaşında lise öğrenimini tamamladı.
Maddi durumlarının yetersiz olmasından dolayı, lise öğreniminden sonra özel ders vermeye başladı. Özel derslerden kazandığı parayı, kız kardeşini okutmak ve yapacağı çalışmalara kaynak olması için kullandı.
1891 yılında Paris'teki Sorbonne Üniversitesine girdi. Bir süre sonra Lippmann'ın araştırma laboratuvarında çalışmaya başladı. Bu laboratuvarda Pierre Curie ile tanıştı ve 1895 yılında evlendiler. Kendisi gibi bilim insanı olan eşi Pierre Curie ile birlikte, Polonyum ve Radyum elementlerini keşfettiler. 1903 yılında Eşi ile birlikte Nobel Fizik ödülünü kazandı.
1903 yılında Nobel Fizik ödülü 3 kişiye verilmiştir. Marie Curie, Pierre Curie ve Radyasyonu keşfeden bilim insanı Henri Becquerel kazanmıştır.

Nobel Fizik Ödülünü kazanarak ismini duyurmayı başaran Curie, sonrasında eşi Pierre'nin laboratuvarında baş asistan olarak çalışmaya başladı. 1906 yılında eşinin trafik kazası sonucu hayatını kaybetmesinden sonra Sorbonne Üniversitesinde ders vermeye başladı ve Sorbonne Üniversitesinde ders veren ilk kadın oldu.
1910 yılına gelindiğinde Radyoaktivite'nin temelleri üzerinde bir araştırma yayımladı. Yaptığı bu araştırma ve Saf Radyumu izole etmeyi başarmasından dolayı 1911 yılında Nobel Kimya ödülünü kazandı.
Nobel ödülünün kazanan ilk kadın ve Nobel ödülünü iki kez kazanmayı başaran ilk insan Marie Curie'dir.

Bütün hayatı boyunca radyoaktif maddelerle çalıştığı için (o zamanlar radyoaktivitenin insan sağlığına zararları bilinmiyordu) Lösemi hastalığına yakalandı ve 1934’te henüz 66 yaşındayken Fransa’nın Passy kentinde hayatını kaybetti. Ölümünden 1 yıl sonra kendisi gibi bilim insanı olan kızı Irène Joliot-Curie, annesi gibi Nobel Kimya Ödülünü kazanmıştır. (Eşi Frédéric Joliot-Curie ile beraber.)
New Scientist dergisinin 2009’da yaptığı bir ankette Marie Curie, bilim dünyasının en ilham verici kadını seçilmiştir. Marie Curie'yi yaptığı çalışmalar dışında bu kadar özel kılan 2 durum vardır. Bunlardan ilki, yaşadığı dönemde kadına verilen değerin çok az olması, hatta büyüdüğü Polonya'da kız çocuklarının okumasının yasak olmasına rağmen babasının destekleriyle okumuş, büyük bir bilim insanı olmuş ve kız kardeşinin de okumasına destek olmuştur. Diğer durum ise yaptığı çalışmalardan dolayı hayatını kaybetmesidir. Sürekli radyasyona maruz kalmış ve Lösemi yüzünden hayatını kaybetmiştir. O yüzden Marie Curie, ''Bilim için ölen kadın'' olarak anılmaktadır.
Yorum Gönder